Goed Vervoer

Alles over Goed Vervoer

Automatisering in de 21ste eeuw.

Recentelijk worden er steeds meer arbeidstaken uitgevoerd door robots of machines. Dit concept wordt automatisering genoemd. Vooral bedrijven met een groot magazijn, zoals distributie-ondernemingen, gaan steeds meer over tot automatisering. Dit wordt gedaan in de vorm van een automatisch geleid voertuig. De functie hiervan is om arbeidstaken uit zo productief mogelijk uit te voeren, zodat alles op tijd ingepakt en verstuurd wordt. Deze ‘palletmover’ wordt in de volksmond gezien als een machine die andermans werk afpakt. Er zitten dus twee kanten aan automatisering, wat dit tot een erg ingewikkeld onderwerp maakt, ethisch gezien. De voordelen en nadelen worden dus op een rijtje gezet.

Voordelen van automatisering.

Een van de belangrijkste voordelen van automatisering is dat het structuur aanbrengt binnen een onderneming. Er is minder foutmarge bij een palletmover, dus alles verloopt over het algemeen erg soepel, waardoor er ook betere begrotingen gemaakt kunnen worden. Een machine is constant, dus werkt altijd even hard, waardoor berekeningen voor de toekomst makkelijker gemaakt zijn. Machines werken dus ook efficiënter en productiever, waardoor de uiteindelijke winst hoger zal liggen, dan wanneer een bedrijf nog werkt met alleen personeel. Veel voordelen hangen dus vast aan het concept automatisering.

Nadelen van automatisering.

Echter zijn er ook nadelen aan het automatiseren van een bedrijf. Wanneer bijvoorbeeld een machine een storing heeft, ligt het hele productieproces stop. Dit is dus een groot risico voor de winstgevendheid van een onderneming. Ook kunnen kosten van het onderhoud van een machine hoog oplopen. In deze tijd van innovatie zullen sommige machines snel verouderd raken, waardoor er een nieuwe machine aangeschaft moet worden, wat erg veel kan kosten. Ook worden werknemers ontslagen om plaats te maken voor machines, wat resulteert in oplopende werkloosheid. Er zitten dus zowel voordelen als nadelen verbonden aan automatisering, waardoor een goede analyse van de pro’s en con’s noodzakelijk is.