Goed Vervoer

Alles over Goed Vervoer

Wat zijn de tekenen van versleten of verontreinigde olie?

Als autobezitter is het belangrijk om regelmatig de olie van uw voertuig te controleren en te verversen om de motor soepel te laten draaien en te voorkomen dat er ernstige schade aan de motor ontstaat. Maar hoe weet u wanneer het tijd is om de olie te verversen? In dit artikel zullen we de tekenen van versleten of verontreinigde olie bespreken, zodat u op tijd actie kunt ondernemen. Het is heel eenvoudig om via motorolie kenteken te zien welke olie jij nodig hebt voor je voertuig

Wat zijn de tekenen van versleten of verontreinigde olie?

Het is belangrijk om te weten dat olie na verloop van tijd zijn vermogen verliest om effectief te smeren en te beschermen. Bovendien kan olie verontreinigd raken door vuil, stof en andere deeltjes die in de motor terechtkomen. Hieronder staan enkele tekenen dat het tijd is om de olie te verversen:

1. Donkere en stroperige olie

Olie moet een heldere, amberkleurige vloeistof zijn. Als de olie er donker en stroperig uitziet, kan dit een teken zijn dat de olie versleten of verontreinigd is.

2. Rook uit de uitlaat

Als er witte of grijze rook uit de uitlaat van uw voertuig komt, kan dit een teken zijn dat de olie verbrand is en niet meer goed smeert. Dit kan leiden tot overmatige slijtage van de motor en ernstige schade veroorzaken.

3. Motorlawaai

Als u een vreemd geluid hoort, zoals geklop of getik, kan dit een teken zijn dat de motor niet goed gesmeerd wordt en dat de olie versleten is.

4. Verminderde prestaties

Als uw voertuig minder vermogen heeft of minder snel accelereert dan normaal, kan dit een teken zijn dat de olie versleten is en de motor niet optimaal functioneert.

Wat zijn de gevolgen van het niet tijdig verversen van olie?

Het niet tijdig verversen van de olie kan leiden tot ernstige schade aan de motor en hoge reparatiekosten. Olie heeft als taak om de bewegende delen van de motor te smeren en te beschermen tegen slijtage en corrosie. Als de olie versleten is, kan deze taak niet goed worden uitgevoerd, waardoor de motor oververhit kan raken en onderdelen kunnen vastlopen.

Hoe vaak moet u de olie verversen?

Hoe vaak u de olie moet verversen, hangt af van het type voertuig, het type olie dat u gebruikt en uw rijstijl. Het is raadzaam om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen en de olie minstens één keer per jaar te verversen, zelfs als u niet veel rijdt.

Olie kopen van motul? Neem een kijkje op de website.