Goed Vervoer

Alles over Goed Vervoer

Vier tips voor je eerste rijles

Autorijden geeft je heel veel vrijheid, maar komt met een grote verantwoordelijkheid waar veel jonge couriers niet aan gewend zijn. De gedachte om in controle te zijn over een auto lijkt misschien angstaanjagend en maakt je nerveus, evenals het gedrag van je mede weggebruikers en wat zij over je denken. Maar zie rijles als een leuke uitdaging en kijk naar het resultaat! Ieder begint op een andere manier met rijlessen, maar met de juiste Rijinstructeur en een paar tips op voorhand zal je met veel meer zekerheid de auto in stappen.

Net als ieder avontuur zijn er verschillende manieren waarop je je kunt voorbereiden. Je eerste rijles hoeft geen enge ervaring te zijn. Om je te helpen, heb ik een rijtje met tips voor je eerste rijles.

1. Slaap voldoende

Zoals je ook bij andere spannende dingen in je leven zult hebben ervaren, is het belangrijke een goede nachtrust te pakken van te voren. Genoeg geslapen hebben, zorgt dat je alert, energiek bent en geeft je het gevoel dat je het aankan. Ook zal het tijdens je les je leercurve verbeteren omdat je leer-geheugen het beste werkt. Daarom noem ik deze tip meteen als eerste: een goede nachtrust is misschien wel de beste voorbereiding voor je eerste rijles.

2. Ken de auto als je broekzak

Auto's kunnen redelijk van elkaar verschillen, maar er zijn vooral ook veel overeenkomsten. Zo zal je in iedere auto het volgende vinden: een gaspedaal, rempedaal, stuur, richting aanwijzers, lichten, binnen- en buitenspiegel, schakelpook, dashboard, en een koppeling als je rijdt in een schakelwagen. Als je al het verschil kent tussen schakel- en automaat, ben je al een heel eind op weg. Soms zullen deze onderdelen net op andere plaatsen zitten en anders zijn vormgegeven.

3. Drink water en eet van te voren

Voordat je voor het eerst in de auto stapt, is het belangrijk dat je maag goed gevuld is. Als je van te voren voldoende water hebt gedronken en gezond hebt gegeten, zal je beter presteren en ligt je aandacht puur en alleen op het autorijden. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar toch wordt het door de zenuwen vaak vergeten.

4. Goede schoenen

Draag geen slippers als je gaat autorijden! Zorg dat je comfortabele kleding draagt, waar in je je vrij kan bewegen. Een strakke kokerrok is misschien evenmin een goed idee, evenals hoge hakken. Je wil dat al je ledematen optimale vrijheid hebben om te bewegen. Daarnaast is optimaal zicht ook van belang. 

Tenslotte: relaxe! Iedere weggebruiker heeft ooit zijn eerste rijles gehad. Het is heel normaal dat je nerveus bent, maar laat het niet de overhand krijgen. Veel rij-instructeurs zijn er ook op ingesteld dat men nerveus is tijdens de eerste les. En als je dit van te voren aangeeft, zal hij je optimaal helpen.